Show simple record

dc.contributor.authorNguyen, Catherine
dc.date.accessioned2017-07-31T21:20:49Z
dc.date.available2017-07-31T21:20:49Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10652/3897
dc.description.abstractAuckland’s population continues to increase every year, shown as the fastest growth in New Zealand. People from everywhere in the world come to Auckland to travel, work and study, making Auckland their new home. However, the current public transport will not be able to cater this growth as people nowadays prefer to live close to the central city that offers more opportunities for employment and education. Therefore, the City Rail Link is delivering a new train station to maintain the accessibility between Auckland CBD and other parts of the city. Aotea, described as the busiest station within 10 minutes walk to anywhere in the central city, will allow more than 13,000 people to access the CBD per hour. Thus, the new station will not only lead more people to access to the core of the city, but it also stimulates many further developments around the railway station to provide more housing and employment within the area. As a city that must grow to adapt the rapid growth of population and infrastructure development, it is an opportunity for architects to rethink the design of the future dwelling, office space and a wellfunctioning community. This is in response to the demand for living, working and studying in close proximity to the Auckland CBD, since the urban sprawl is no longer a solution due to the Auckland housing crisis and traffic congestion. This project proposes a vertical mixed-use development that incorporates with the new railway station, which will achieve a higher density architecture, and offers a sustainable lifestyle and community within the building and surrounding areas. The programmes in this mixed-use development reflect the predominant patterns of the surrounding uses in four significant areas – Victoria Quarter, Learning Quarter, Engine Room Quarter and Aotea Quarter. Vertical mixed use development in condition of public transport will create a unique transition at the junction of horizontal and vertical movement. This research project will promote the viability of the public transport, enhance the surrounding infrastructure, and provide a unique experience to live and work in the heart of Auckland CBD.en_NZ
dc.language.isoenen_NZ
dc.subjectAuckland, New Zealanden_NZ
dc.subjectmixed use building typesen_NZ
dc.subjecturban railen_NZ
dc.subjectrail transporten_NZ
dc.titleVertical village In the Heart of Auckland CBDen_NZ
dc.typeMasters Thesisen_NZ
thesis.degree.nameMaster of Architecture (Professional)en_NZ
thesis.degree.levelMastersen_NZ
thesis.degree.grantorUnitec Institute of Technologyen_NZ
dc.subject.marsden120101 Architectural Designen_NZ
dc.subject.marsden120508 Urban Designen_NZ
dc.identifier.bibliographicCitationNguyen, C. (2017). Vertical village In the Heart of Auckland CBD. Master thesis explanatory document. An unpublished research project submitted in partial fulfilment of the requirements for the degree of Master of Architecture (By Project), Unitec Institute of Technology, New Zealand.en_NZ
unitec.pages90en_NZ
dc.contributor.affiliationUnitec Institute of Technologyen_NZ
unitec.advisor.principalWagner, Cesar


Files in this item

Thumbnail

This item appears in

Show simple record